Light at the end of the tunnel for station design

Max-Dudler-Wilhelm-leuschner-Platz-station-1_full

This spectacular new metro station in Leipzig, Germany, comprises a 141-metre long and 20-metre wide concourse walled by illuminated blocks of glass. The station was designed by Swiss architect Max Dudler, after his practice was awarded the contract in a competition. Structural engineering was handled by PICHLER Ingenieure GmbH, with MEP and safety consultants including Planungsgemeinschaft Winter-Graner and Brandschutz Consult Ingenieurgesellschaft mbH Leipzig. Arge BOL/BÜ oversaw construction supervision.

Plangruppe 100-gleichges

Forming one of the four stops on the 5.3 mile Leipzig City Tunnel railway line, the Wilhelm-Leuschner-Platz S-Bahn station will open for public use in December. The station, a joint development between the Free State of Saxony and Deutsche Bahn AG, took ten years to construct, and will form a link to Leipzig Markt station – the world’s largest station by floor area – to Leipzig city centre.

The entire surface of the walls and ceiling forms a concrete grid housing the backlit blocks of glass. A statement from Max Dudler’s studio reads: “The seemingly endless repetition of the same element in the course of the slightly curved, light-filled hall increases the sensation of the dimensions of this already large structure.”

Max-Dudler-Wilhelm-leuschner-Platz-station-3_full


Written By admin 
December 03, 2013 16:20 pm
Posted In Metro, TRANSPORT